workshop ‘Raku stoken’

Workshop ‘Raku stoken’

Raku stoken. Bijna iedereen heeft er wel eens over gehoord, maar heb je het ook wel eens gedáán? Die kans is er nu. Er is geen ervaring voor het werken met klei vereist.
De workshop ‘Raku stoken’ wordt door Hester Glasbergen samen met Evelyn Verelst georganiseerd.

Vrijdag

Je gaat deze middag (13.00 -16.00 uur) met behulp van een mal een bol maken waarna je deze naar eigen idee kunt bewerken: Je kunt er iets op boetseren, je kunt het oppervlak een mooie structuur geven, je kunt hem uitsnijden kortom verzin maar iets! Er zijn een aantal voorbeelden aanwezig voor als het zelf bedenken toch niet lukt. Daarna moet de vorm drogen en biscuit gebakken worden. Evelyn Verelst zorgt voor het biscuit bakken.

Zaterdag

Door het bakken is de klei keramiek geworden. Nu kun je eerst het werkstuk gaan glazuren. Dit gebeurt met speciale Raku glazuur dat snel barstjes geeft, het zgn. craquelé.

Dan wordt het geglazuurde werkstuk op  ± 1000°C in de rakuton gebakken. En daarna op een bed van zaagsel in een 2e ton gelegd. Daardoor krijgt het glazuur zo’n temperatuurschok dat het barst. Door de hoge temperatuur ontbrandt het zaagsel en dat geeft een behoorlijke rookontwikkeling. We zorgen dat er weinig zuurstof bij kan komen waardoor de rook in de barstjes trekt en het voor Raku kenmerkende fraaie lijnenpatroon ontstaat.

Op deze middag is er een lunch voor de deelnemers: Een heerlijke maaltijdsoep die we buiten gezellig in de ketel stoken.
Kortom: het wordt weer een feestje!

Bijzonderheden

Voor deze workshop kunnen maximaal 10 deelnemers inschrijven.
Vrijdagmiddag van 13.00 – 16.00 uur; zaterdag van 10.00 – 15.00 uur.
Het boetseren van de klei vindt plaats in het atelier van Hester Glasbergen en het Raku stoken vindt plaats bij Evelyn Verelst.

De kosten van de workshop worden nog bekend gemaakt
De kosten voor de klei en glazuur, het bakken van de klei en de koffie/thee/lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Voorwaarden cursussen en workshops
  • De workshop & de cursus wordt door Hester Glasbergen begeleid.
  • Deelnemers ontvangen 1 week voor aanvang van de workshop en cursus een mail met aanvullende informatie over het programma, de locatie, tijden, materialen, etc.
  • Alle activiteiten zijn inclusief koffie/thee en gratis gebruik van materiaal/gereedschap. De cursus “Maak je eigen bronzen beeld” is inclusief boetseerwas, maar exclusief de kosten van het brons(gieten).
  • De cursus vindt plaats in het atelier van Hester Glasbergen, Cronebos 2 in Ede
  • Atelier Hester Glasbergen stelt zich niet aansprakelijk voor letsel van personen, door gebruik van gereedschap of andere oorzaken.
  • Deelnemen aan de cursus/workshop is op eigen risico; neem waar nodig veiligheidsadviezen in acht.
  • Atelier Hester Glasbergen stelt zich niet aansprakelijk voor het zoek raken van persoonlijke eigendommen, gereedschap, kleding e.d.
  • Via het bijgaande formulier kun je inschrijven én betalen. Na de inschrijving/betaling ontvang je onmiddellijk een bevestiging via de mail. Ideal betalingen voor Atelier Hester Glasbergen verlopen via Mollie Payments B.V.
  • Ontvang je binnen 5 minuten geen bevestiging van je inschrijving/betaling, neem dan contact op met atelier@hesterglasbergen.nl.
  • Check in dat geval ook even de reclame/spam mail, in enkele gevallen komt de bevestiging van de inschrijving/betaling daar terecht.
  • In verband met de bescherming privacy worden persoonlijke gegevens binnen 1 jaar na de workshop of cursus verwijderd, tenzij deelnemers op de hoogte willen blijven van activiteiten van Atelier Hester Glasbergen en zij inschrijven voor de nieuwsbrief, waarvoor je jezelf kunt uitschrijven.
  • Indien er foto’s worden gemaakt, dan kunnen deze alleen worden gebruikt op de website, nieuwsbrief, etc. met uitdrukkelijke toestemming van de deelnemers.
  • De kosten van workshops of cursussen worden voor 100% teruggegeven aan de deelnemers bij het onverhoopt niet doorgaan daarvan wegens annulering door Atelier Hester Glasbergen (b.v. onvoldoende deelname, ziekte).
  • Bij ziekte of andere onvoorziene afwezigheid van de deelnemer wordt geen geld teruggegeven, maar blijft het tegoed staan voor een andere activiteit bij Atelier Hester Glasbergen.
  • Voor vragen en correspondentie kun je altijd contact opnemen met atelier@hesterglasbergen.nl

Deze workshop is weer terug in het najaar 2020

Ik adviseer je om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief ‘het Ateliernieuws’. Dan hou ik je op de hoogte van alle activiteiten, data en inschrijfmogelijkheden voor nieuwe cursussen en workshops.

Je kunt me ook een mail sturen, dan zet ik je alvast op de lijst voor de volgende keer: atelier@hesterglasbergen.nl