Zomerweek Beeldhouwen; Programma

zaterdag 20 juli

Zaterdag: Rondleiding Kröller Müller
“Het begin van een nieuwe wereld”
10.00 – 11.30 uur
inclusief koffie/thee

maandag 22 juli en zaterdag 27 juli

Maandag: Raku stoken (boetseren)
Zaterdag: Raku stoken (glazuren)
09.30 – 12.30 uur of 13.30 – 16.30 uur
zaterdag inclusief lunch 12.30 – 13.30 uur

woensdag 24 juli

Workshop Beeldhouwen
10.00 uur tot 16.00 uur
inclusief lunch 12.30 – 13.30 uur

donderdag 25 juli

Workshop Beeldhouwen
10.00 uur tot 16.00 uur
inclusief lunch 12.30 – 13.30 uur

Meer weten over de rondleiding?

Rondleiding “Het begin van een nieuwe wereld” 

In Kröller Müller is op dit moment de tentoonstelling “Het begin van een nieuwe wereld” over de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst te zien. Een werkelijke prachtige tentoonstelling over de toonaangevende beelden die Bram Hammacher (directeur vanaf 1948 tot 1963 van het museum), verzamelde. 
Ik was getroffen door de mooie sculpturen, de tekeningen, het bijzondere verhaal en ideeën van Bram Hammacher over de moderne beeldende kunst. Hij begon met het verzamelen van beeldende kunst in het museum en zorgde voor de totstandkoming van de beeldentuin.

Op zaterdag 20 juli geef ik zelf hierover een rondleiding om 10.00 uur in de ochtend. Koffie/ thee na de rondleiding in het buitenrestaurant met mooi weer en anders in het binnenrestaurant.
De kosten van deze rondleiding zijn € 12,50, inclusief koffie/thee. Je betaalt zelf de entree van het park en het museum. Verzamelen om 9.45 uur voor de ingang van het museum.

Meer weten over het Raku Stoken?

Workshop Raku stoken (op maandag en zaterdag)

Raku stoken is van oorsprong Japans. De stooktechniek die daar werd toegepast heeft in de loop van de jaren wel wat veranderingen ondergaan. Het craquelé effect wordt verkregen door het gloeiend hete werk op te sluiten in een afgesloten ruimte met brandbaar materiaal. De oven wordt opgestookt tot een temperatuur waarop het glazuur op het werk is gesmolten. Het werk wordt er dan met een tang, gloeiend heet uitgehaald en vervolgens in een ton met zaagsel gelegd. Daarna wordt de ton dan afgesloten. Na ongeveer 20 minuten wordt het werk in water gelegd en poetsen we het roet en zaagsel eraf. Spectaculair om te zien! Heerlijke om mee te maken en zo je eigen kunstwerk te maken. Deze dagen is het thema ” Windlichten maken”. Evelyn heeft al een ongeglazuurd voorbeeld gemaakt, tijdens de workshop zal er wel wat klaar zijn, geglazuurd en wel. Je kunt je thuis al voorbereiden door van karton een “skyline” te maken, zodat je een beetje een leidraad hebt. Je kan ook zeker in deze workshop je eigen idee uitwerken, daar is voldoende ruimte voor. Om iedereen voldoende aandacht en begeleiding te geven, splitsen we de groep op. Maandag 22 juli in de ochtend (9.30 – 12.30 uur) of middag (13.30 – 16.30 uur). Zaterdag 27 juli stoken we de raku ton. Ook deze dag een ochtend- en een middaggroep.Tijdens de lunch komen deze dag de beide groepen bij elkaar en kunnen ervaringen uitgewisseld worden.Tweedaagse Raku, inclusief klei, glazuur en 2 x oven stook, biscuit en raku, koffie, thee en uitgebreide lunch op zaterdag, beide dagen samen € 100,-. Deze dag is in samenwerking met Evelyn, keramiste.

Stoelmassage
Op zaterdagmiddag 27 juli is er rond het middaguur de mogelijkheid om een plekje te reserveren voor een stoelmassage. Tijdens een stoelmassage worden spieren en drukpunten in de rug, schouders, nek, hoofd, armen en handen gemasseerd. De kleding kun je aanhouden. Deze stoelmassages worden je aangeboden door Ans van der Laan uit Ede. €12,50 p.p.

Meer weten over het Beeldhouwen?

Workshop Beeldhouwen in steen

Op woensdag 24 en donderdag 25 juli zijn er twee dagworkshops met beeldhouwen in steen. Handig om je voor twee dagen in te schrijven, dan kun je werken aan een wat grotere steen. We starten de dag om 10 uur en beginnen de dag met een kopje koffie en wat lekkers en gaan dan de steen uitzoeken. Daarna gaan we hard aan het werk met de steen. Je kan hier heerlijk raspen, vijlen en hakken. Je wordt deskundig geholpen met vormgeving en het gebruik van gereedschap. Deze workshop is zowel voor beginners als gevorderden. We pauzeren met een heerlijke lunch en gaan dan weer verder met onze steen tot 16.00 uur. Daarna nog een hapje en een sapje. Je kunt ruim kiezen uit de stenen. Er is een grote variatie van zachtere steensoorten uit Brazilië, Mexico, India en China, maar ook Italiaans albast en Afrikaanse serpentijn. Een steen die je in 1 dag af wil hebben, zal niet groter zijn dan hoogstens 2,5 – 3 kilo.
Bij mooi weer buiten, anders hebben we een geschikte ruimte binnen.
De kosten voor de workshops  met steen zijn € 70,00 per dag; inclusief koffie, thee, heerlijke lunch, sapje en een hapje. Exclusief steen, dat gaat naar gewicht. Vanaf € 3,50 per kilo.

Aanmelden en inschrijven?

Voorwaarden cursussen en workshops

  • De workshop & de cursus wordt door Hester Glasbergen begeleid.
  • Deelnemers ontvangen 1 week voor aanvang van de workshop en cursus een mail met aanvullende informatie over het programma, de locatie, tijden, materialen, etc.
  • Alle activiteiten zijn inclusief koffie/thee en gratis gebruik van materiaal/gereedschap. De cursus “Maak je eigen bronzen beeld” is inclusief boetseerwas, maar exclusief de kosten van het brons(gieten).
  • De cursus vindt plaats in het atelier van Hester Glasbergen, Cronebos 2 in Ede
  • Atelier Hester Glasbergen stelt zich niet aansprakelijk voor letsel van personen, door gebruik van gereedschap of andere oorzaken.
  • Deelnemen aan de cursus/workshop is op eigen risico; neem waar nodig veiligheidsadviezen in acht.
  • Atelier Hester Glasbergen stelt zich niet aansprakelijk voor het zoek raken van persoonlijke eigendommen, gereedschap, kleding e.d.
  • Via het bijgaande formulier kun je inschrijven én betalen. Na de inschrijving/betaling ontvang je onmiddellijk een bevestiging via de mail. Ideal betalingen voor Atelier Hester Glasbergen verlopen via Mollie Payments B.V.
  • Ontvang je binnen 5 minuten geen bevestiging van je inschrijving/betaling, neem dan contact op met atelier@hesterglasbergen.nl.
  • Check in dat geval ook even de reclame/spam mail, in enkele gevallen komt de bevestiging van de inschrijving/betaling daar terecht.
  • In verband met de bescherming privacy worden persoonlijke gegevens binnen 1 jaar na de workshop of cursus verwijderd, tenzij deelnemers op de hoogte willen blijven van activiteiten van Atelier Hester Glasbergen en zij inschrijven voor de nieuwsbrief, waarvoor je jezelf kunt uitschrijven.
  • Indien er foto’s worden gemaakt, dan kunnen deze alleen worden gebruikt op de website, nieuwsbrief, etc. met uitdrukkelijke toestemming van de deelnemers.
  • De kosten van workshops of cursussen worden voor 100% teruggegeven aan de deelnemers bij het onverhoopt niet doorgaan daarvan wegens annulering door Atelier Hester Glasbergen (b.v. onvoldoende deelname, ziekte).
  • Bij ziekte of andere onvoorziene afwezigheid van de deelnemer wordt geen geld teruggegeven, maar blijft het tegoed staan voor een andere activiteit bij Atelier Hester Glasbergen. Mits er open plaatsen beschikbaar zijn.
  • Voor vragen en correspondentie kun je altijd contact opnemen met atelier@hesterglasbergen.nl