Zomerweek Programma

vrijdag 13 juli

Raku stoken (boetseren)
19.00 uur tot 21.30 uur

zaterdag 14 juli

Rondleiding ‘het Depot’
11.30 uur tot 12.30 uur

maandag 16 juli en dinsdag 17 juli

Workshop Beeldhouwen
10.00 uur tot 16.00 uur

vrijdag 20 juli

Raku stoken (glazuren)
17.00 uur tot 22.00 uur

Meer weten over het Raku Stoken?

Workshop Raku stoken (2 vrijdagavonden)

Raku stoken. Bijna iedereen heeft er wel eens over gehoord, maar heb je het ook wel eens gedáán? Die kans is er nu. Er is geen ervaring met werken met klei voor vereist.
De workshop Raku stoken wordt door Hester Glasbergen samen met Evelyn Verelst georganiseerd.

Vrijdag 13 juli

We gaan deze avond met behulp van een mal een bol maken waarna je deze naar eigen idee kunt bewerken. Je kunt er iets op boetseren, je kunt het oppervlak een mooie structuur geven, je kunt hem uitsnijden kortom verzin maar iets! Er zijn een aantal voorbeelden aanwezig voor als het zelf bedenken toch niet lukt. Daarna moet de vorm drogen en biscuit gebakken worden.
Evelyn Verelst zorgt voor het biscuit bakken.

Vrijdag 20 juli

Nu is de klei keramiek geworden en kunnen we het werkstuk gaan glazuren. Dit gebeurt met speciale Raku glazuur dat snel barstjes geeft, het zgn. craquelé.

Door het werkstuk op ± 1000°C vanuit de rakuton op een bedje van zaagsel in een 2e ton te leggen krijgt het glazuur zo’n temperatuurschok dat het barst. Door de hoge temperatuur ontbrandt het zaagsel en dat geeft een behoorlijke rookontwikkeling. We zorgen dat er weinig zuurstof bij kan komen waardoor de rook in de barstjes trekt en het voor Raku kenmerkende fraaie lijnenpatroon ontstaat.

Op deze avond suddert er een stoofpotje op het open vuur als hapje tussendoor voor de deelnemers.

Bijzonderheden

Voor deze workshop kunnen maximaal 8 deelnemers inschrijven.
Vrijdagavond 13 juli van 19.00 – 21.30 uur; vrijdagavond 20 juli van 17.00 – 22.00 uur.

Het boetseren van de klei vindt plaats in het atelier van Hester Glasbergen en het Raku stoken vindt plaats bij Evelyn Verelst.
Op vrijdagavond 20 juli wordt er een minestronesoep als maaltijd op het vuur gezet voor de deelnemers.

De kosten van de workshop (2 keer een vrijdagavond) bedragen € 95,00.
De kosten voor de klei en glazuur, het bakken van de klei en de hapjes/drankjes en de maaltijd zijn bij de prijs inbegrepen.

Meer weten over het Beeldhouwen?

Twee dagen beeldhouwen in een landelijke omgeving

Altijd al een keer een steen willen bewerken? Dat kan! Deze dagen zijn voor zowel beginners als gevorderden. Ideaal om eens een keer uit te proberen als je een nieuwe hobby zoekt. Er zijn van allerlei stenen te koop, groot en klein, uit diverse landen, meestal de zachtere soorten uit Brazilië, Mexico en Azië. Daarbij ook nog albast uit Italië, seleniet uit Iran, en serpentijn uit Zimbabwe. Deze soort serpentijn is goed met een rasp zelfs te bewerken. Als je het de eerste keer doet, is het aan te raden om een zachtere steensoort te kiezen. Gereedschap is aanwezig. Heb je zelf gereedschap, neem dat dan mee.
Schrik niet teveel terug van het woordje beeldhouwen. Ook het bewerken van de zachtere steensoorten zijn voor iedereen goed te doen. Deze steensoorten bestaan voor de helft uit talk en zijn zeer zacht en daardoor gemakkelijk om te bewerken met vijlen, raspen en schuurpapier. Maar voor de gevorderden biedt de ruimte ook mogelijkheden om te hakken met hamer en beitels.
Bijzonderheden:
Kom je van ver, en schrijf je in voor beide dagen, dan kunnen we je helpen met adressen voor betaalbare b&b’s.
 
We starten om 10.00 uur met koffie en thee en wat lekkers en gaan dan steen uitzoeken. Natuurlijk kun je ook zelf een steen meenemen. En dan hard aan de slag! We pauzeren met de lunch en stoppen om 16.00 en daarna een drankje en een hapje.
 
Tijdstip beide dagen, maandag en dinsdag: 10.00 – 16.00 uur.
Kosten: € 65,-  incl. lunch, koffie/ thee met wat lekkers en een drankje en een hapje achteraf.
Steen betaal je naar gewicht, vanaf € 3,50 de kilo. Er is een mogelijkheid om je beeld op een sokkel van steen of hout te laten plaatsen.
 
In de loop van de maandagmiddag  is er een professionele masseuse aanwezig. Je kunt je ook inschrijven voor een heerlijke stoelmassage van 30 minuten voor € 12,00. Heerlijk genieten na een dag stevig de spieren gebruikt te hebben! 
 
Deze workshops zijn in een landelijke omgeving met een prachtig uitzicht. Er is een mooie glazen overdekte ruimte beschikbaar bij minder weer. Adres volgt na aanmelding.

Meer weten over het Depot?

Rondleiding Beeldengalerij Het Depot

In de feestelijke zomerweek organiseer ik ook een rondleiding in Beeldengalarij Het Depot, beeldengalerij te Wageningen. Een geweldige manier voor beeldhouwers om inspiratie te krijgen! Er staan hier de prachtigste kunstwerken van allerlei materialen. Je mag de beelden aanraken en foto’s nemen. Een professionele medewerker van het Depot leidt ons rond langs de beelden en vertelt over de kunstenaars en de totstandkoming hiervan.
De rondleiding duurt ongeveer een uur, daarna drinken we koffie / thee in het restaurant naar keuze. Je kan die dag iemand meenemen die ook geïnteresseerd is. De plaatsen voor de rondleiding zijn beperkt, dus aarzel niet te lang!

Bijzonderheden:

Maximum aantal deelnemers is 20 personen.
Aanwezig om 11.15 uur in de hal van Het Depot, bij de entree.
De rondleiding begint 11.30 uur en duurt een uur.
Kosten rondleiding met koffie / thee na afloop van de rondleiding in het restaurant: €10,00.
Als je chauffeur wilt zijn voor mensen zonder vervoer, of heb je geen vervoer, vermeld dit dan even op het inschrijfformulier, dan verzamelen we vanaf mijn atelier aan het Cronebos 2 Ede, vertrekken we om 10.45 uur.

Aanvullende informatie

 • De Zomerweek Beeldhouwen wordt door Hester Glasbergen en Evelyn Verelst begeleid.
 • Deelnemers ontvangen 1 week voor aanvang van de Zomerweek een mail met uitgebreide en aanvullende informatie over het programma, de locatie, tijden, deelnemerslijsten, materialen, etc.
 • Alle activiteiten zijn inclusief koffie/thee, hapjes, drankjes, lunch/maaltijd.
 • De workshops worden bij mooi weer buiten gehouden, in een landelijke omgeving tussen Ede en Lunteren. Op deze locatie is ook een binnenruimte beschikbaar in geval van slecht weer.
 • Aan deelnemers, die niet in de buurt van Ede wonen en 2 achtereenvolgende dagen willen komen werken, kunnen wij adressen van Bed & Breakfast adressen verstrekken.
 • Via het bijgaande inschrijfformulier kunnen deelnemers inschrijven en tegelijkertijd betalen. Na de inschrijving/betaling ontvang je onmiddellijk een bevestiging via de mail. Ideal betalingen voor Atelier Hester Glasbergen verlopen via Mollie Payments B.V.
 • In verband met de bescherming privacy worden persoonlijke gegevens binnen 1 maand na de Zomerweek verwijderd, tenzij deelnemers op de hoogte willen blijven van activiteiten van Atelier Hester Glasbergen en zij inschrijven voor de nieuwsbrief.
 • Indien er foto’s worden gemaakt, dan kunnen deze alleen worden gebruikt op de website, nieuwsbrief, etc. met uitdrukkelijke toestemming van de deelnemers.
 • De volledige kosten van de Zomerweek worden teruggegeven aan de deelnemers bij het onverhoopt niet doorgaan van (onderdelen) van de Zomerweek, uiteraard uitsluitend voor de desbetreffende gereserveerde/geannuleerde activiteit.
 • Bij ziekte of andere onvoorziene afwezigheid van de deelnemer tijdens de Zomerweek wordt geen geld teruggegeven, maar blijft het tegoed staan voor een andere activiteit bij Atelier Hester Glasbergen.
 • Voor vragen en correspondentie over de Zomerweek kun je contact opnemen met atelier@hesterglasbergen.nl

Inschrijfformulier Zomerweek

Schrijf in voor één of meer Zomerweek activiteiten.


 • ---------------------------------------
 • Helaas alle plaatsen zijn al bezet
  vrijdag 13 juli 19.00 - 21.30 uur
  vrijdag 20 juli 17.00 - 22.00 uur
 • Nog beschikbaar voor deze workshop: 0 plaats(en)

 • Prijs: € 10,00 Aantal:
  zaterdag 14 juli
  van 11.30 - 12.30 uur
 • Nog beschikbaar voor deze rondleiding: 18 plaats(en)

 • Prijs: € 65,00 Aantal:
  maandag 16 juli
  10.00 - 16.00 uur
 • Nog beschikbaar voor deze workshop: 2 plaats(en)

 • Prijs: € 12,00 Aantal:
  20 minuten
 • Prijs: € 65,00 Aantal:
  dinsdag 17 juli
  10.00 - 16.00 uur
 • Nog beschikbaar voor deze workshop: 3 plaats(en)

 • ------------------------------------
 • € 0,00
  Als het Totaal bedrag akkoord is, klik dan op "Inschrijven" en betalen.
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.